Scharlakansfeber

Scharlakansfeber är en mycket smittsam barnsjukdom orsakad av A-streptokocker, vilka är samma bakterier som vid halsfluss. De första symptomen för scharlakansfeber är halsont, feber och illamående.


Vad är scharlakansfeber?

ScharlakansfeberScharlakansfeber är en barnsjukdom som orsakas av streptokockbakterier. Det finns inget vaccin mot sjukdomen men långt ifrån alla barn drabbas.

Bakterierna som orsakar sjukdomen bilder ett gift som sedan sprider sig ut i blodomloppet. Detta bakteriegift ger röda utslag på kroppen.

Symptom – röd knottriga utslag

Vanliga förkylningssymptom

De första symptomen på scharlakansfeber är att du får feber, ont i halsen och illamående som vid vilken bakterie- eller virusinfektion som helst.

Röda knottriga utslag

Efter cirka en dag får du eller ditt barn små röda knottriga utslag på huden. Utslagen börjar vid knäveck och ljumskar och sprider sig sedan till hela kroppen. De knottriga utslagen känns ungefär som sandpapper när du tar på dem.

Vit runt munnen och röd tunga

Ett symptom som är mycket specifikt för scharlakansfeber är att du blir vit runt munnen och att tungan efter ett par dagar blir röd och knottrig, precis som ett smultron, därav namnet smultrontunga.

Flagnande hud

Efter ett par veckor börjar huden i handflatorna, på fingrarna och under fötterna att flagna. På resten av kroppen bildas det i vissa fall som mjölliknande fjällningar.

Så smittar scharlakansfeber

Scharlakansfeber är luftburen och är en så kallad droppsmitta. Det innebär att bakterierna sprids i mikroskopiska droppar när människor andas.

Du är smittobärare till det att huden börjat fjälla, vilket huden gör efter två till fyra veckor efter att du blivit sjuk. Börjar du däremot med en antibiotikakur smittar du inte efter två dagar in i behandlingen.

Tänk på att du kan vara bärare av viruset utan symptom och ändå föra smittan vidare.

Behandling med antibiotika

Antibiotika, penicillin, är den mest effektiva behandlingen av scharlakansfeber. För att inte riskera att få tillbaka sjukdomen efter en kort tid måste du äta kuren i tio dagar.

Febernedsättande

Har barnet hög feber kan du ge receptfria febernedsättande läkemedel. Är ditt barn under sex månader ska du rådgöra med en läkare innan du ger ditt barn febernedsättande.

Det är väldigt ovanligt att spädbarn under sex månader drabbas av scharlakansfeber då de ofta har antikroppar från mamman.

Följdsjukdomar

Scharlakansfeber kan i vissa sällsynta fall ge följdsjukdomar var därför extra uppmärksam om ditt barn klagar på ledvärk, det kan vara reumatisk feber som måste behandlas av läkare. Detta är dock väldigt ovanligt i dagens Sverige.

Utslagen kan bara komma en gång

Efter att du har varit smittad en gång av scharlakansfeber så bildar kroppen antikroppar mot bakteriegiftet som orsakar utslagen.

Detta innebär att du inte kan få utslagen igen vid en ny streptokockinfektion.