Behandla halsfluss

Halsfluss går över av sig själv, men om ditt allmäntillstånd är väldigt dåligt samtidigt som du har streptokocker i halsen så kan antibiotika påskynda tillfrisknandet. Gå till din vårdmottagning för provtagning om du inte mår bättre efter några dagar.


Besök din vårdcentral för behandling

Behandla halsfluss

Om din feber inte har gått ner och det onda i halsen inte försvinner efter några dagar så kan du ha drabbats av halsfluss.

Du kan då kontakta din vårdcentral för att se om du har drabbats av streptokocker i halsen. Om ditt allmäntillstånd är väldigt dåligt kan du då behandlas med antibiotika.

Men i lindriga fall är det bättre att låta infektionen läka ut av sig själv för att motverka resistens.

Har du virus hjälper inte antibiotika och du får läka dig själv genom vila och om nödvändigt receptfria smärtstillande tabletter.

Lindra halsfluss

Att gurgla vatten med salt i är ett gammalt husmorsknep mot halsfluss. Även honung, vitlök, ingefära och citron sägs ha läkande krafter.

Om det hjälper är dock inte vetenskapligt bevisat. Men varför inte göra ett gott varmt te med honung, citron och ingefära. Varma drycker lindrar nämligen det onda. Likaså kalla drycker eller glass.

Halsmandeloperation

Om du har haft halsfluss mer än tre gånger det närmsta året kan det vara aktuellt med att operera bort halsmandlarna då det oftast är i halsmandlarna som infektionen sätter sig.

Din kropp klarar sig bra utan halsmandlar då det finns mycket annan lymfvävnad i halsen som kan skydda och hjälpa immunförsvaret.

Läs mer om halsmandeloperationen här.