Träna vid halsfluss?

Har du halsfluss men vill börja träna så snabbt som möjligt? Vi guidar dig om när du kan göra detta och varför du inte borde göra det innan.


träna vid halsfluss?Om du har feber eller halsont

Generella regler är att du aldrig ska träna om du har feber eller om du har ont i halsen.

Varför? Jo för att detta kan leda till svåra komplikationer.

I värsta fall kan det ge hjärtmuskelinflammation vilket gör att du inte kommer att få träna på flera månader. Hjärtinflammation kan även i värsta fall leda till döden.

Dessutom sätter träning ner immunförsvaret vilket gör att infektionen kan bli värre. Kroppen behöver återhämtning och vila för att bi av med infektionen i kroppen. Låt den få det.

Om du tränar trots allt…

Om du väljer att träna trots att du är sjuk är det väldigt viktigt att du inte tränar så att du blir andfådd. Rör på dig på ett lugnt sätt, så som promenad.

Elitidrottare som inte kan lägga ner träningen ”bara för att de blir sjuka” väljer att satsa på teknik och taktik under sjukdomsperioder då detta inte är lika ansträngande.

Men när det då dags att börja träna igen?

Om du inte har feber och du inte känner halsont så kan du börja träna lite smått. Det är alltid bra att vila någon dag extra.

Ta det lugnt det första passet för att känna av hur din kropp reagerar.

Går att träna med penicillin

Det är inte penicillinet i sig som gör att du inte kan träna, utan själva orsaken till att du äter penicillin som gör att du inte kan träna.

Eftersom en penicillinkur är lång, 10 dagar, så kan du träna innan kuren är avslutad. Men vänta med att träna i alla fall första veckan och till det att symptomen är borta.