Halsböld

När du får en infektion i halsen kan du, om du har otur, få en halsböld. Den kan göra mycket ont och syns när man tittar ner i halsen.


Halsböld – var bakom halsmandlarna

Halsböld

En halsböld uppstår i samband med att du får en halsinfektion. Det visar sig genom att du får en svullnad på ena eller båda sidorna av halsen, i svalget.

En halsböld beror på att det samlats var bakom halsmandlarna.

Har du haft halsfluss eller scharlakansfeber kan du drabbas av halsbölder. Det är dock inte särskilt vanligt att få en halsböld, det är ungefär en av hundra som efter en halsinfektion får en halsböld.

Symptom

Symptom för halsböld är att du får mycket ont i halsen, grötigt tal samt att du får svårt att gapa och svälja.

Får du en halsböld i följd av halsfluss eller scharlakansfeber kan du få en ny febertopp och börja känna dig mycket trött och slö.

I vissa fall kan flera halsbölder uppstå samtidigt vilket kan göra att det blir svårt att andas. Det är då viktigt att söka vård och få hjälp med att bli av med bölderna.

Behandling med antibiotika eller operation

Har du fått en halsböld behandlas den genom att läkaren bedövar i halsen och skär upp bölden, efter ingreppet brukar du få antibiotika utskrivet för att läka ut infektionen.

Vid upprepade halsbölder och halsinfektioner kan man behöva operera bort halsmandlarna. Om ett barn exempelvis får en halsböld opereras halsmandlarna ibland bort på en gång för att förebygga fler infektioner.