Streptokocker

Streptokocker är ett släkte bakterier som kan orsaka en mängd olika sjukdomar. Ofta när man pratar om streptokocker syftar man på halsfluss, scharlakansfeber eller svinkoppor.


streptokockerStreptokocker hos barn

Det är vanligt med streptokocker hos barn och att det ibland bildas små utbrott i stora barngrupper.

Symptom vid streptokocker

Ofta orsakar streptokocker halsfluss. Symptom på halsfluss är att det gör ont att svälja då halsmandlarna svullnar och ömmar. När det är streptokocker som orsakar halsfluss så kan man även se vita små prickar i halsen.

Om barnet också får utslag på kroppen, speciellt i armhålor och ljumskar, så kan bakterien ha orsakat scharlakansfeber.

Svinkoppor av streptokocker sitter ofta runt munnen och vid näsan. Utslagen är kliande och leder sedan till blåsor som spricker och ger en röd och glansig hud, ibland med honungsfärgade skorpor. Hos barn är det också vanligt med streptokocker i underlivet.

Behandling vid streptokocker

Halsfluss går över av sig själv, det är bara i långdragna svåra fall som penicillin behövs.

Scharlakansfeber går ofta över av sig själv, men behandlas med penicillin då sjukdomen smittar väldigt länge utan behandling.

Svinkoppor behandlas med tvål och vatten vilket kan påskynda läkning och förhindra smitta. I de flesta fall läker svinkoppor ut av sig själv, bara i enstaka fall behövs antibiotika.

Olika typer av streptokocker

Grupp A-streptokocker

Grupp A-streptokocker, GAS, är en typ av streptokocker som kan orsakar halsfluss, scharlakansfeber, rosfeber, svinkoppor och blodförgiftning. Sjukdomstillstånden kan variera i svårighetsgrad.

Grupp B-streptokocker

Grupp B-streptokocker, GBS, kan orsaka blodförgiftning hos nyfödda, urinvägsinfektion och ge allvarliga infektioner hos personer med nedsatt immunförsvar.

Streptokocker gravid

30 procent av alla gravida kvinnor har grupp B-streptokocker i underlivet. Detta kan orsaka infektion hos kvinnan och även smitta det nyfödda barnet vid förlossningen. Varje år blir ungefär 120 nyfödda barn i Sverige smittade. Av dessa överlever inte fem procent.

För att förebygga detta kan man behandla med antibiotika vid förlossning. Störst risk är det vid förtidig förlossning, därför får alla som föder barn före graviditetsvecka 37 antibiotika.

Stafylokocker

Stafylokocker är ett annat släkte bakterier. Svinkoppor som exempelvis orsakas av streptokocker kan också orsakas av stafylokocker.

Vid svinkoppor orsakade av stafylokocker så bildas små varblåsor som går sönder till vätskande sår. Dessa sitter utspridda på kroppen, där det är allra vanligaste på rumpa och lår.

Om svinkoppor ska behandlas med penicillin är det viktigt att ta ett odlingsprov för att se vilken bakterie barnet har drabbats av. Detta eftersom de olika bakterierna svarar olika på antibiotika.