Körtelfeber

Körtelfeber är en virussjukdom som sätter sig i halsen. Sjukdomen liknar halsfluss men är ofta kraftigare och kan även påverka lever och mjälte.


Körtelfeber – smittar via slemhinnor

Körtelfeber

Körtelfeber orsakas av ett herpesvirus som heter Epstein Barr. Sjukdomen smittar genom kroppskontakt och kontakt med smittade slemhinnor.

På engelska kallas sjukdomen för kissing disease, just för att den smittar genom kyssar. Men den kan också smittas vid sexuell kontakt då sekret och sädesvätska är virusbärare.  

Symptom

Symptom på körtelfeber brukar vara halsont, hög feber, svullna halsmandlar och lymfkörtlar samt dålig andedräkt.

Körtelfeber kan även orsaka svullnader i mjälte och lever. När mjälten svullnar blir den mycket känsliga för hårda stötar eller slag och kan i vissa fall brista. Det är dock ovanligt. Skulle mjälten brista får du akuta smärtor i magen. Tillståndet är allvarligt och det är viktigt att söka akut vård.

Levern påverkas av körtelfeber

Levern får ofta en påverkan under den tid du har infektionen i kroppen, vilket i de allra flesta fall inte märks. Däremot kan ögonvitorna bli gulaktiga.

Eftersom att både levern och mjälten kan påverkas av Epstein Barr-viruset är det viktigt att konstatera om du drabbats av körtelfeber eller inte. Misstänker du att du har körtelfeber ska du därför besöka din vårdcentral.

Visar det sig att du har körtelfeber undersöker läkaren mjälten genom att klämma på magen för att känna om den är svullen eller inte.

Olika symptom beroende på ålder

Viruset som orsakar körtelfeber är mycket vanligt och drabbar oftast äldre tonåringar. Men vid 20-årsåldern har cirka 9 av 10 utvecklat antikroppar mot viruset.

Om viruset drabbar mindre barn får de sällan några starka symptom utan sjukdomen yttrar sig istället som en vanlig förkylning. Det finns siffror som visar att mer än hälften som fått viruset inte märkt av några symptom.

Drabbas du efter tonåren brukar du slippa halsont. Du får då enbart förstorade halsmandlar och feber.

Behandling och eftervård

Tyvärr finns det ingen medicinering för viruset som orsakar körtelfeber. Men du kan själv behandla halsont och feber med receptfria, smärtstillande och febersänkande mediciner. Har du mycket ont i halsen kan det även vara skönt att äta något kallt som kan lindra tillfälligt.

Efter det att du blivit frisk ska du undvika kraftig ansträngning och sporter som innebär mycket kroppskontakt i en månad. Detta eftersom att mjälten fortfarande kan vara svullen.