Halsmandeloperation

Om du eller ditt barn ofta får halsfluss kan det hjälpa att göra en halsmandeloperation – alltså att operera bort halsmandlarna eftersom det är där infektionen ofta sätter sig.


Halsmandeloperation

Därför opereras halsmandlarna

För att slippa bli sjuk i halsfluss kan du operera bort halsmandlarna. Du klarar dig bra utan halsmandlar då det finns annan lymfvävnad i svalget som skyddar och hjälper immunförsvaret.

Vilka opereras?

Har du eller ditt barn haft halsfluss minst tre till fem gånger under ett till två års tid kan det vara aktuellt med en halsmandeloperation.

Operationen

Halsmandeloperationen – innan

Innan operationen kan du inte äta eller dricka något. Detta eftersom du kommer att sövas. Dessutom ska du inte äta medicin som kan öka blödningsrisken. Prata med din läkare och berätta för denna om du äter några mediciner.

Halsmandeloperationen – under

Beroende på hur mycket av halsmandlarna som ska tas bort använder läkaren olika instrument. Om hela halsmandlarna ska tas bort används ett skärande instrument och om bara en del av halsmandeln ska tas bort används ofta laser, ultraljud eller värme.

Operationen tar ungefär 20-40 minuter och du sover under denna tid.

Halsmandeloperationen – efter

När du vaknar kan du må illa, men det går snabbt över. Du får vara kvar på en uppvakningsavdelning i sex timmar innan du får åka hem. Det kan göra ont i halsen efteråt men receptfria smärtstillande mediciner hjälper. Tre dagar efter operationen kan det göra som ondast.

För att det inte ska uppstå några inflammationer i munnen brukar du få medicin utskrivet som både är antiinflammatoriska och smärtstillande.

När såret läker kan det bli en gråvit vävnadshinna på såret.

Tänk på att – under läkningsperioden

Den första tiden kan det göra ont att äta och dricka. Därför kan du börja med att äta flytande eller lättuggad mat. Ibland kan det dröja upp till en vecka innan du kan äta som vanligt igen.

Undvik fysisk ansträngning de första två veckorna efter operationen.

Halsmandelsoperation hos barn

Eftersom det gör ont i halsen den första veckan kan det vara bra att ge ditt barn mat som är flytande eller lättuggat. Exempelvis är glass, välling, soppor och mosad mat bra alternativ. 

Den första veckan efter operationen är det bra om ditt barn stannar hemma från förskolan.

Komplikation – blödning eller infektion

Tio procent av alla som gör en halsmandelsoperation får blödningar efter operationen. Om du eller ditt barn börjar spotta färskt blod ska du kontakta kliniken där ni gjorde operationen på eller åka in till en akutmottagning.

Det är vanligt att man får lätt feber (38 grader) efter operationen men den brukar snabbt gå över. Om febern inte ger med sig eller om du får hög feber ska du kontakta sjukvården då du förmodligen har fått en infektion.