Halsfluss hos barn
Halsfluss hos barn är väldigt vanligt. Oftast får de halsfluss på hösten och på våren. Symptomen kan se olika ut beroende på ålder. Men det är väldigt vanligt med feber. Misstänker du halsfluss hos ditt barn ska du kontakta din vårdcentral för rätt behandling.
Symptom för halsfluss hos barn
Barn som är 1 år eller 2 år
Barn under tre år får oftast inte vanliga halsfluss-symptom. De brukar istället få tjock färgad snuva och feber.
Symptom hos barn från 3 år
Barn från tre år brukar få vanliga symptom för halsfluss så som feber över 38,5 grader, ömmande förstorade körtlar i käkvinklar och tonsiller med beläggningar. Samt avsaknad av hosta eller snuva.
Undvik smitta
Var utomhus så mycket som möjligt. Virus och bakterier har svårt att spridas och överleva lika länge utomhus.
Dessutom ska ni alltid hålla en god handhygien och ha egna handdukar. Både hemma och på förskolan.
Hög feber – vanligt vid halsfluss
Halsfluss ger ofta feber, och i febertoppen kan den vara ganska hög. Feber är en naturlig reaktion på en virus- eller bakterieinfektion.
När kroppstemperaturen är över 39 grader räknas det som hög feber. Kroppstemperaturen brukar vanligtvis ligga mellan 36-37,8 grader.
Om ditt barn har hög feber ska du se till att barnet får i sig mycket vätska och vid behov använda receptfria febernedsättande läkemedel.
Kontakta vården om:
- Om ditt barn har ont i halsen och feber över 38,5 grader i mer än två till tre dagar
- Barnet är under tre månader
- Det är svårt att få kontakt med barnet
- Barnet inte orkar sitta eller orkar prata
- Barnet inte blir bättre efter febernedsättande läkemedel
- Barnet är stelt i nacken
- Barnet får feberkramper
- Om barnet får antibiotika men inte har blivit bättre efter tre dygn
Behandla halsfluss
Om ditt barn har ont i halsen och feber över 38,5 grader i mer än två till tre dagar ska du söka läkarvård. Om din husläkare misstänker halsfluss på grund av streptokocker tas ett prov i halsen.
Om barnets allmäntillstånd är väldigt dåligt samtidigt som det visar sig att det är bakterier så kan ni i vissa fall få antibiotika. Men antibiotika skrivs inte ut i lindriga fall, detta för att motverka resistens.
Om barnet inte har streptokocker hjälper inte heller antibiotika. Då har barnet istället en virusinfektion i halsen. Det finns ingen behandling mot virus. Istället rekommenderas vila och receptfria smärtstillande och febernedsättande medicin vid behov.
Ge antibiotika till barn
Ge penicillinet en till två timmar efter att barnet har ätit – då ger det bäst effekt. Kåvepenin finns i olika varianter beroende på hur stort ditt barn är, exempelvis i tablettform, i rinnande form och i droppar.
Om barnet är i ett-års åldern kan du ta medicinen på en doseringssked och stoppa in skeden långt in i munnen för att förhindra att barnet ska spotta ut medicinen.
Kåvepenin smakar väldigt illa så det kan vara bra att röra ut det i någonting gott när du ger det till lite äldre barn. Men blanda inte ut det i för stora mängder eftersom det är viktigt att barnet får i sig hela dosen.
Om barnet kräks upp allt direkt efteråt måste du ge en ny dos.