Svinkoppor

Svinkoppor är en barnsjukdom som orsakas av streptokocker eller stafylokocker. Svinkoppor kallas även för impetigo och visar sig som vätskande sår och blåsor på huden.


Svinkoppor – smittsamt men ofarligt

Svinkoppor

Svinkoppor är en smittsam hudinfektion som orsakas av bakterier. En av de bakterier som orsakar svinkoppor, streptokocker, är densamma som orsakar halsfluss och scharlakansfeber. Men även bakterien stafylokocker kan ge svinkoppor.

Symptom – sår eller skorpor

Vanliga symptom är röda sår, vätskande blåsor eller som honungsfärgade blåsor. Utslagen visar sig runt munnen, näsvingarna, låren, stjärten, fingrarna men kan också angripa underlivet.

Smittar lätt

Sjukdomen är inte farlig men kan vara besvärlig eftersom att den är så smittsam.

Det är därför viktigt att vara noga med hygien såsom att byta kläder varje dag. Har ditt barn vätskande sår i ansiktet är det viktigt att byta örngott varje dag. Använd gärna engångsservetter och handdukar vid rengöring för att slippa smittspridning via textilier i familjen. Andra tips kan vara att klippa barnets naglar korta för att undvika att såren klias upp.

Svinkopporna kan även sprida sig till näsan om bakterierna finns under naglarna. Har du varit i kontakt med barnets svinkoppor vid rengöring eller liknande är det viktigt att tvätta händerna noggrant efteråt eftersom det inte bara är barn som kan bli smittade av svinkoppor.

Svinkoppor smittar snabbt mellan barn på förskolor eller förskola för att barnen leker med samma leksaker och nära varandra.

Behandling – egenvård och hos läkare

Du kan behandla svinkoppor själv hemma i en vecka genom att flera gånger om dagen tvätta svinkopporna med tvål och vatten och på detta sätt torka ut såren och blåsorna.

Om svinkopporna inte börjar läka efter en vecka och sprider sig bör du kontakta din vårdcentral. I första hand behandlas då svinkopporna med en bakteriedödande salva. Du ska applicera salvan på det infekterade området två gånger dagligen i fem dagar.

Blir barnet inte bättre efter två till tre dagar bör du återigen kontakta läkare för att se efter en alternativ behandling. Om svinkopporna är mycket utspridda och svårläkta kan man i vissa fall behöva ordinera antibiotika i tablettform.

Läs mer om svinkoppor på Svinkoppor.se.